top of page

SOS δεν έχουμε χρόνο!!!


Τετάρτη 7/12/2016, ώρα 14:00. Είναι η προγραμματισμένη ώρα της συγκέντρωσης της περιβαλλοντικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου που συμμετέχει στο πρόγραμμα «I am being an ecological person». Τόπος της συγκέντρωσης η αίθουσα πληροφορικής του σχολείου. Έχουμε ενημερωθεί ήδη από την προηγούμενη συνάντηση ότι αυτή τη φορά θα μάθουμε τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα. Σε προηγούμενη συγκέντρωση της ομάδας είχαμε μάθει για το ενεργειακό αποτύπωμα και με ένα εύχρηστο τεστ είχαμε μετρήσει το ενεργειακό αποτύπωμά μας.Η κ. Ρεπετσά, η καθηγήτρια Φυσικής, μας κάνει μια μικρή εισήγηση και μας εξηγεί με απλουστευμένο τρόπο τι σημαίνει οικολογικό αποτύπωμα. Η αλήθεια είναι ότι κανείς μαθητής δεν ξέρει τι σημαίνει ακριβώς η φράση και κάποιοι δεν την έχουν ακούσει καθόλου ή μπερδεύουν το οικολογικό με το ενεργειακό αποτύπωμα. με τη φράση ενεργειακό . Ecological Footprint, είναι ο διεθνής όρος, το οποίο δείχνει πόση παραγωγική γη και νερό θα χρειαζόταν ένας πληθυσμός σε συνεχή βάση για να παρέχει αυτή η γη όλες τις πηγές ενέργειας και ύλης που καταναλώνονται από τον πληθυσμό και για να απορροφήσει όλους τους ρύπους και τα απορρίμματα που παράγονται, χρησιμοποιώντας την επικρατούσα τεχνολογία.

[if gte vml 1]><v:shapetype id="_x0000_t75" coordsize="21600,21600" o:spt="75" o:preferrelative="t" path="m@4@5l@4@11@9@11@9@5xe" filled="f" stroked="f"> <v:stroke joinstyle="miter"></v:stroke> <v:formulas> <v:f eqn="if lineDrawn pixelLineWidth 0"></v:f> <v:f eqn="sum @0 1 0"></v:f> <v:f eqn="sum 0 0 @1"></v:f> <v:f eqn="prod @2 1 2"></v:f> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelWidth"></v:f> <v:f eqn="prod @3 21600 pixelHeight"></v:f> <v:f eqn="sum @0 0 1"></v:f> <v:f eqn="prod @6 1 2"></v:f> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelWidth"></v:f> <v:f eqn="sum @8 21600 0"></v:f> <v:f eqn="prod @7 21600 pixelHeight"></v:f> <v:f eqn="sum @10 21600 0"></v:f> </v:formulas> <v:path o:extrusionok="f" gradientshapeok="t" o:connecttype="rect"></v:path> <o:lock v:ext="edit" aspectratio="t"></o:lock> </v:shapetype><v:shape id="Picture_x0020_6" o:spid="_x0000_i1025" type="#_x0000_t75" alt="Picture" style='width:480pt;height:341.25pt;visibility:visible'> <v:imagedata src="file:///C:\Users\EL\AppData\Local\Temp\msohtml1\01\clip_image001.jpg" o:title=""></v:imagedata> </v:shape><![endif][if !vml][endif]

Αφού λοιπόν τελείωσε η ενημέρωση και έγιναν οι σχετικές ερωτήσεις, η κ. Δαμάσκου, η καθηγήτρια της πληροφορικής μας κατηύθυνε να μπούμε σε μια σελίδα του διαδικτύου (www.greencred.me) για να μετρήσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα. Στο τέλος θα βγάζαμε ένα Μ.Ο των μετρήσεων μας. Διασκεδάσαμε πολύ μ΄αυτή τη διαδικασία αλλά όταν ήλθε η ώρα του Μ.Ο όλοι παγώσαμε. 7,28 πλανήτες σε έκταση θα χρειάζονταν για να καλύψουν τις ενεργειακές μας ανάγκες και για να μην διαταραχθεί η ισορροπία της φύσης για τις επόμενες γεννιές. Το αποτέλεσμα δεν μας άρεσε καθόλου και αρχίσαμε να ψάχνουμε τις απαντήσεις μας για να δούμε πού γινόταν σπατάλη ενέργειας και υπερβολική έκλυση ρύπων και απορριμμάτων. Αντιληφθήκαμε λοιπόν ότι μικρές καθημερινές συνήθειες του καθενός από μας μπορεί να είναι πολύ επιβαρυντικές ή πολύ ελαφρυντικές για το περιβάλλον και τον πλανήτη. Πόσοι από μας σβήνουν το ρεύμα όταν βγαίνουν από ένα χώρο; Πόσοι κλείνουν τον υπολογιστή από την μπρίζα όταν δεν τον χρησιμοποιούν; Πόσοι ποτίζουν με το ποτιστήρι και όχι με το λάστιχο; Πόσοι έχουμε πολλά περισσότερα ρούχα από όσα χρειαζόμαστε ή εξαντλούμε τις σελίδες των τετραδίων πριν τα πετάξουμε; Αποφασίσαμε λοιπόν να οργανωθούμε και με κάποιες δράσεις να αφυπνίσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τους συμμαθητές μας. Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι εβδομάδα περισυλλογής ώστε στην συνάντηση της επόμενης Τετάρτης να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να αποφασίσει η ομάδα από κοινού τα επόμενα βήματα.

Αχαρνές 16/1/2017

Η ομάδα δημοσίων σχέσεων του προγράμματος

Categories
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
bottom of page